Aromatyczny zapach ryb – najprawdopodobniej jeden z bardziej lubianych zapachów przez psy. Nic dziwnego! Swój wyjątkowy aromat i walory smakowe, zawdzięczają zawartym w nim kwasom tłuszczowym. Ryby to nie tylko sam smak i zapach, to przede wszystkim cenne składniki odżywcze w diecie!

Jakie ryby można podawać psu?

W żywieniu psów wskazuje się na stosowanie ryb słonowodnych. Są one tłuste, dzięki czemu naturalnie zawierają więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zatem dobrze wybierać karmy, które w swoim składzie będą zawierały dorsza, łososia, śledzia, makrele, czy tuńczyka. Każda ryba charakteryzuje się inną zawartością kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, minerałów oraz aminokwasów.

 

Średnia zawartość długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 w wybranych rybach i bezkręgowcach (g / 100 g)

 

Śledź

Makrela

Tuńczyk

Łosoś

Krewetka

Tłuszcz ogółem

9

13,9

4,7

5,4

1,5

EPA

0,7

0,9

0,1

0,3

0,3

DHA

0,9

1,6

0,9

0,9

0,2

Kwasy tłuszczowe długołańcuchowe razem

1,6

2,5

1

1,2

0,5

Źródło: Podstawy żywienia psów i kotów; Ceregrzyn i wsp., 2013)

 

Jakie ryby nie są dla psów?

Niektóre ryby zawierają substancje antyodżwycze, ale czy należy się ich obawiać? Najczęściej wymienianą jest tiaminaza - enzym rozkładający witaminę B1. Tiaminaza, zawarta w surowym mięsie niektórych ryb między innymi karpia, makreli, mintaja, szprot czy śledzia) może doprowadzić do niedoboru tej witaminy w organizmie i wywołać niepożądane objawy układu nerwowego i pokarmowego. Jednak należy obawiać się ich przy stosowaniu ryb surowych w diecie psa. Obróbka termiczna dezaktywuje ten enzym. Dzięki temu podawanie psu karm rybnych jest dla niego bezpieczne. Drugi szkodliwy związek, zawarty między innymi w takich rybach: witlinek, morszczuk i mintaj, to tlenek trójmetyloaminy – triox. Wiąże żelazo w postać nieprzyswajalną przez organizm, co może prowadzić do niedoborów żelaza, a w konsekwencji do anemii. W jego przypadku wysoka temperatura również dezaktywuje jego działanie.

Składniki odżywcze ryb

Ryby to doskonałe źródło białka oraz tłuszczu zwierzęcego, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D i E. Białko ryb cechuje się wysoką przyswajalnością i zawartością aminokwasów, takich jak lizyna, metionina i cystyna. To także źródło mikro- i makro-składników, w tym jodu, cynku, magnezu i potasu. Ryby bogate są również w witaminy z grupy B. Są one też cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki wysokiej zawartości EPA i DHA.

Źródło kwasów Omega-3

Na etykietach karm często umieszczana jest informacja o zawartości kwasów Omega-3 i 6 w produkcie. Dlaczego określa się zawartość właśnie tych kwasów tłuszczowych? Omega-3 mają wiele właściwości prozdrowotnych, jednak psie organizmy nie są w stanie ich wydajnie syntetyzować, stąd konieczne jest ich dostarczenie wraz z pokarmem.

Kwasy Omega 3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Znajdują się one zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych. Opiekunom psów kojarzą się one głównie z olejem z ryb, który stosuje się często w celu poprawy jakości okrywy włosowej. Olej z ryb jest wydajnym źródłem kwasów EPA i DHA.

Kwasy EPA i DHA są prekursorami mediatorów o działaniu przeciwzapalnym i przeciwobrzękowym. Jednocześnie biorą one udział w reakcjach, które hamują powstawanie czynników prozapalnych. Stosuje się je w dietoterapii chorób skóry ze świądem oraz atopii. Poprawiają one stan skóry i sierści, a także zmniejszają dolegliwości świądu. Ich silne działanie przeciwzapalne wykorzystywane jest w diecie psów z chorobami zwyrodnieniowymi stawów i kręgosłupa. Kwas DHA wpływa na wzrost zawartości wapnia w kościach, wzmacniając je. Wspomagają pracę układu nerwowego, w tym funkcjonowanie mózgu i procesy poznawcze psich seniorów. Wzmacniają układ odpornościowy oraz mają działanie przeciwnowotworowe. To ważny składnik diety dla szczeniąt i suk w ciąży. Kwasy EPA i DHA pełnią istotne role dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego szczeniąt.

Kwasy Omega-6

Zapomniane, w cieniu kwasów Omega-3, ale czy na pewno niepotrzebne? Kwasy Omega-6 także wpływają na stan sierści i skóry psa. Stosuje się je także w dietoterapii alergii. Wspomagają układ odpornościowy psów oraz wpływają pozytywnie na wzrok. Są one jednak prekursorami związków prozapalnych - zbyt duża ich ilość w diecie (w stosunku do Omega-3) może niekorzystnie wpływać na organizm. Dieta oparta na mięsie ssaków, ptaków obfituje w kwasy Omega-6, przekraczając kilkunastokrotnie ilość Omega-3 zawartych w diecie. Podawanie psom karm bogatych w tłuszcze rybie pozwala zachować prawidłowy stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6.

Naturalne składniki odżywcze z ryb w karmach ICEPAW

Ryby, z których tworzone są karmy ICEPAW przetwarzane są bezpośrednio po złowieniu. Po oczyszczeniu z ości, mięso jest delikatnie gotowane, a następnie pakowane do aluminiowych saszetek, chroniących przed światłem. Niska temperatura gotowania pozwala zachować cenne wartości odżywcze w tym wysokostrawne białko oraz kwasy tłuszczowe Omega-3. Dostępne są w 3 wariantach smakowych: filet z dorsza, filet z łososia oraz makrela ze śledziem.

 

O Autorce:

Maria Milczarek - magister Hodowli i Ochrony Zwierząt Towarzyszących i Dzikich Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW w Warszawie. Specjalistka żywienia psów i kotów. Od 2019 również zoofizjoterapeutka psów i kotów. Współzałożycielka strony Complete Dog: Food&Mind. Autorka artykułów dotyczących żywienia zwierząt towarzyszących. Stale poszerzająca swoją wiedzę podczas warsztatów, seminariów oraz konferencji naukowych. Na co dzień opiekunka Loki, Tali i Iłki.